Nalewka z orzechów włoskich ORZECHÓWKA


 











SKŁADNIKI
8-10 orzechów włoskich
0,5 kg cukru (można dodać trochę mniej)
0,50 litra wody
0,75 litra spirytusu

DODATKI (nie koniecznie):
1 pomarańcza,
1 wanilia lub opakowanie cukru waniliowego
5-6 goździków,
1/2 łyżeczki cynamonu


WYKONANIE
Orzechy włoskie zerwane po 21 czerwca nie później niż 21 lipca,  umyć, pokroić w ćwiartki i wrzucić do słoja. Jeśli są lekko zdrewniałe można rozbić tłuczkiem :)
 


Wlać wodę i spirytus, dokładnie wymieszać i zostawić na 2 tygodnie.
 

Zlać płyn, orzechy zasypać cukrem dokładnie wymieszać i odstawić w ciemne miejsce na tydzień. Nie można zapominać o wstrząsaniu albo mieszaniu co jakiś czas.

 
Po tygodniu odlany płyn wlać do orzechów z cukrem. Można dodać pomarańczę, wanilię, goździki, cynamon i 0,25 l wody (jeśli nalewka nie ma być zbyt mocna) w zależności od upodobań.
Po 3 tygodniach odcedzić przefiltrować i przelać do butelek.
Wadą orzechówki jest to, że musi stać przynajmniej pół roku :)

Polecana na niestrawność i inne dolegliwości układu trawiennego.

4 komentarze:

  1. Wreszcie znalazłam prosty przepis. Czy jeszcze mogę zrobić czy juz za późno.
    Ola

    OdpowiedzUsuń
  2. Jezeli tak smakuje jak wygląda to...hmmm...

    OdpowiedzUsuń