Nalewka z pigwowca - Pigwówka



Pigwy, a właściwie owoce pigwowca, najlepsze są po pierwszym przymrozku. Można też je przemrozić 3 dni w zamrażalniku. 

SKŁADNIKI 
0,5 kg pigwy
0,3 l płynnego miodu (najlepiej lipowego) lub 2 szkl. cukru
1 imbir (lub 0,5 paczki sproszkowanego)
kilka goździków i cynamon
0,5 l. spirytusu
0,25 l. wody


WYKONANIE
 Przemrożone i umyte pigwy pokroić na ćwiartki  i wypestkować. Włożyć do szczelnego naczynia, dodać miód (lub cukier) i przyprawy. Odstawić na 3 dni od czasu do czasu mieszając  
Wlać wodę następnie spirytus odstawić na minimum miesiąc. 
Rozlać do butelek, właściwie jest gotowa, ale radzę poczekać jeszcze 2-4 miesięcy.


Owoce można ponownie wykorzystać robiąc drugi zalew.

Wspaniale rozgrzewa w zimowe wieczory.
 


3 komentarze:

  1. Jest przepyszna. łatwy przepis.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ładnie pięknie.
    Ile tego imbiru ? cały korzeń ? czy mielony . ile ???
    Cynamon laskę 2 ,3 ? czy mielony i znowu ile ??

    poza tym może być nawet dobre

    OdpowiedzUsuń
  3. Imbir - daję płaską łyżeczkę sproszkowanego lub 1 mały korzeń. Jednak są osoby dla których jest to za bardzo imbirowe.
    Cynamon - zmielony 1 łyżeczka.
    "Dla zdrowotności" jest akurat.
    Pozdrawiam i na zdrowie :)

    OdpowiedzUsuń