SKŁADNIKI
8-10 orzechów włoskich
0,5 kg cukru (można dodać trochę mniej)
0,50 litra wody
0,75 litra spirytusu
DODATKI (nie koniecznie):
1 pomarańcza,
1 wanilia lub opakowanie cukru waniliowego
5-6 goździków,
1/2 łyżeczki cynamonu
WYKONANIE
Orzechy włoskie zerwane po 21 czerwca nie później niż 21 lipca, umyć, pokroić w ćwiartki i wrzucić do słoja. Jeśli są lekko zdrewniałe można rozbić tłuczkiem :)
Wlać wodę i spirytus, dokładnie wymieszać i zostawić na 2 tygodnie.
Zlać płyn, orzechy zasypać cukrem dokładnie wymieszać i odstawić w ciemne miejsce na tydzień. Nie można zapominać o wstrząsaniu albo mieszaniu co jakiś czas.
Po 3 tygodniach odcedzić przefiltrować i przelać do butelek.
Wadą orzechówki jest to, że musi stać przynajmniej pół roku :)
Polecana na niestrawność i inne dolegliwości układu trawiennego.
Pychota
OdpowiedzUsuńWreszcie znalazłam prosty przepis. Czy jeszcze mogę zrobić czy juz za późno.
OdpowiedzUsuńOla
Tak Olu. Ale to już ostatni "dzwonek"
UsuńJezeli tak smakuje jak wygląda to...hmmm...
OdpowiedzUsuń