Składniki
30/40 kwiatostanów-baldachów kwiatów czarnego bzu
1,5 litra wody gazowanej (najlepiej Żywiec)
100 gram kwasku cytrynowego (2 małe opakowania)
1,5 litra wody gazowanej (najlepiej Żywiec)
100 gram kwasku cytrynowego (2 małe opakowania)
2 cytryny (nie koniecznie)
1 kilogram cukru (można ¾ kg. Jeśli koś nie lubi bardzo słodkiej)
1 litr spirytusu (jeśli ma być mocna to1,5 litra spirytusu)
1 kilogram cukru (można ¾ kg. Jeśli koś nie lubi bardzo słodkiej)
1 litr spirytusu (jeśli ma być mocna to
Sposób
przygotowania
Kwiaty lekko i szybko
przepłukać na sitku. Chwilę odczekać, żeby ociekły.
Odciąć łodyżki.
Do słoja wrzucić kwiaty,
wsypać kwasek i zalać wodą gazowaną.

z miąższu obrać białe, miąższ pokroić na
ćwiartki i wrzucić do słoja. Można bez obierania pokroić i wrzucić cytryny, ale
biała część daje moim zdaniem gorzkawy smak.
Wymieszać i odczekać 3
dni.
Dodać cukier, spirytus i dokładnie wymieszać.
Zamknąć szczelnie i odstawić na 2 dni.
Na zdrowie.



Dziekuje za przepis. Zrobiłam, spróbowałam jest wyśmienita
OdpowiedzUsuń