Nalewka z kwiatów czarnego bzu

   



Składniki

30/40 kwiatostanów-baldachów kwiatów czarnego bzu
1,5 litra wody gazowanej (najlepiej Żywiec)
100 gram kwasku cytrynowego (2 małe opakowania)
2 cytryny (nie koniecznie)
1 kilogram cukru (można ¾ kg. Jeśli koś nie lubi bardzo słodkiej)
1 litr spirytusu  (jeśli ma być mocna to 1,5 litra spirytusu)

 

Sposób przygotowania

Kwiaty lekko i szybko przepłukać na sitku. Chwilę odczekać, żeby ociekły.
Odciąć łodyżki.
       
 









Sprawdzać kwiaty czy nie ma na nich gości (robaki).
Do słoja wrzucić kwiaty, wsypać kwasek i zalać wodą gazowaną.
 
Jeśli ktoś dodaje cytryny to: cienko obrać skórkę (najlepiej i najszybciej obieraczką do warzyw) wrzucić do słoja,
z miąższu obrać białe, miąższ pokroić na ćwiartki i wrzucić do słoja. Można bez obierania pokroić i wrzucić cytryny, ale biała część daje moim zdaniem gorzkawy smak. 
 
 
Wymieszać i odczekać 3 dni.









Dodać cukier, spirytus i dokładnie wymieszać.
Zamknąć szczelnie i  odstawić na 2 dni.

Teraz to już tyko przecedzić przez drobne sitko lub gazę,  potem przepuścić przez filtr do kawy i przelać do butelek.


Na zdrowie.

1 komentarz:

  1. Dziekuje za przepis. Zrobiłam, spróbowałam jest wyśmienita

    OdpowiedzUsuń